De befaamde ijzerzandsteen geeft de rijpende wijndruiven niet alleen net dat extra beetje warmte, hij geeft het Hageland ook zijn prachtige glooiende landschap. Een sprankelende streek om te ontdekken en te proeven.

Je kennismaking met de Hagelandse wijnstreek begint in wijndorp Wezemaal, waar het voormalige gemeentehuis dienst doet als Bezoekerscentrum van de Hagelandse wijn. Hier luister je naar de verhalen van de wijnboeren, proef je de wijn van de maand en leer je de kneepjes van het degusteren.

De Wijngaardberg op

En dan is het tijd om de Wijngaardberg op te stappen, waar ook al in de middeleeuwen wijnstokken groeiden. De anderhalve kilometer lange wijnmuur, gemaakt van schollen ijzerzandsteen, is een beschermd monument dat de wijnranken al sinds de 19de eeuw beschermd tegen een al te gure wind.  De panorama’s over de wijnhellingen tijdens deze Wijngaardbergwandeling zijn van een zuiderse schoonheid. Liever met de fiets? Dan suggereren we je graag de Wijnroute die vertrekt aan het schitterende Kasteel van Horst.

Op bezoek bij een wijnboer

De infoborden aan elk wijndomein vertellen je meer over welke druiven hier groeien en welke wijn ermee gemaakt wordt. Die wijn smaakt het best op een terrasje nadat je eerst de zonnestralen hebt gevangen in je glas. De frisse, fruitige wijn smaakt naar de zomer. Of nog beter: proef de wijn tussen de wijnranken zelf, want veel wijnboeren leiden je met plezier rond in hun wijngaard.